Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdams onderzoek vogelgriep mag hervat

  •  
24-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg
Rotterdamse wetenschappers gaan hun omstreden onderzoek naar de verspreiding van vogelgriep hervatten. De onderzoekers hadden een vogelgriepvirus gemaakt dat eenvoudig en snel kan overspringen van zoogdier op zoogdier, dus ook van mens naar mens. De vrees bestond dat de informatie te gevaarlijk was als die in handen van terroristen zou vallen. Daarom was de studie een jaar geleden vrijwillig stilgelegd.
Volksgezondheid
De Rotterdammers en hun buitenlandse collega's kondigen de hervatting aan in de wetenschappelijke tijdschriften Nature en Science, die donderdag uitkomen. ,,We hebben een pauze genomen om de voordelen voor de volksgezondheid uit te leggen, te beschrijven welke maatregelen zijn genomen om de risico's te beperken en om organisaties en overheden de kans te geven naar hun beleid te kijken'', stellen de wetenschappers. Volgens hen zijn de problemen in sommige landen opgelost en in andere landen bijna.
Risico's
De onderzoekers erkennen dat er risico's zijn. ,,Maar omdat in de natuur het risico bestaat dat een vogelgriepvirus opkomt dat zich onder zoogdieren kan verspreiden, wegen de voordelen op tegen de risico's.'' Het onderzoek mag opnieuw beginnen in Nederland. Collega's in de Verenigde Staten moeten nog wachten, omdat daar nog niet alles is geregeld.
Onderzoeken
De studie staat onder leiding van Ron Fouchier van het Rotterdamse Erasmus MC. Als het vogelgriepvirus muteert en van mens tot mens kan overgaan, bestaat het risico van een pandemie. Fouchier heeft altijd betoogd dat zijn gegevens geen groot risico vormen. Het onderzochte virus is niet heel erg besmettelijk en de onderzoekers kunnen een vaccin maken. Bovendien is het volgens hem goed om zo veel mogelijk te leren over deze virussen om natuurlijke mutaties beter te kunnen begrijpen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.