Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdam zet deur wijd open voor foute palmolie

  •  
04-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Palmolie.jpg
Milieudefensie protesteert vandaag tijdens Biofuel Conference and Expo in Ahoy tegen de plannen in de regio Rotterdam om nieuwe installaties te bouwen voor de productie van onduurzame biobrandstoffen. Klimmers hebben een spandoek van 5 bij 15 meter op de gevel van het gebouw bevestigd. Milieudefensie eist een stop op de bouw van installaties voor niet-duurzame biobrandstoffen, zoals palmolie.
De EU wil 10 procent gebruik van biobrandstoffen verplicht stellen in 2020. Dit besluit heeft tot een storm van kritiek geleid van NGO' s, wetenschappers en instanties van de VN. Er gaan nu veel stemmen op in de EU om dit besluit te herzien. Ondanks het feit dat de besluitvorming over de verplichte bijmenging nog niet afgerond is, wordt in Rotterdam nu de bouw van grootschalige installaties voorbereid voor biobrandstoffen waarvan de gevolgen discutabel zijn. Als alle plannen doorgaan produceert de Rotterdamse haven in 2010 een kwart van alle Europese biodiesel en een tiende van alle bio-ethanol op basis van niet-duurzame grondstoffen. De inzet van palmolie, bijvoorbeeld, zal leiden tot verder ontbossing en landconflicten in landen als Indonesië en Maleisië.
De gemeente Rotterdam wil de Finse oliemaatschappij Neste naar de Maasvlakte halen, die jaarlijks 1,2 miljoen ton palmolie in biobrandstof om wil zetten. In haar vergunningsaanvraag probeert Neste haar product te slijten als tweede generatie biodiesel, afkomstig van bestaande en traceerbare palmolie plantages. Het gebruik van eetbare oliën zoals palmolie heeft echter niets te maken met tweede generatie biobrandstoffen. Bovendien kan Neste niet aangeven van welke plantages zij van plan is die grote hoeveelheden palmolie te betrekken. Het bedrijf IOI, waarmee Neste in de vergunningsaanvraag aangaf in zijn grondstoffen te voorzien, heeft zich uit het project teruggetrokken.
De fabriek zou een extra beslag leggen op 300.000 hectare landbouwgrond in de tropen om de palmolie te leveren. Nu al zorgt de gestegen vraag naar palmolie voor voedsel voor prijsstijgingen en extra druk op landbouwgrond, watervoorraden en de laatste tropische bossen. Anne van Schaik, campagneleider Globalisering en Milieu bij Milieudefensie: 'Zolang er geen garanties zijn voor duurzame biobrandstoffen, moeten er geen voldongen feiten worden gecreëerd in de Rotterdamse haven. Nederland en de Europese Unie moeten de verplichte bijmenging voor biobrandstoffen vandaag nog loslaten. De doelstelling van 10 procent levert te veel risico op voor het milieu, de bossen en de voedselvoorziening' .

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor