Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rotterdam wil hart worden van Europese CO2-stromen

  •  
17-04-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rotterdam_industrie.jpg
Terwijl iedereen probeert CO2 tegen te gaan, wil Rotterdam het juist massaal binnenhalen. De havenstad heeft plannen om het broeikasgas met pijpleidingen in te voeren uit Antwerpen en het Roergebied. Dan zou het doorgesluisd moeten worden naar lege gasvelden in de Noordzee of elders.
Rotterdam wil zo het kloppend hart van de CO2-stromen in Europa worden. "Alle omstandigheden zijn gunstig,’’ zegt Ger van Tongeren, senior advisor van het organiserende Rotterdam Climate Initiative en oud-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam.
Het idee ontstond toen de grote energiecentrales in Rotterdam hun CO2 tegen betaling kwijt moesten. Een deel van het broeikasgas gaat al naar kassen in het Westland en rond Bleiswijk, waar ze de planten harder laten groeien.
Met de komst van een kolencentrale op de Tweede Maasvlakte zal een deel van het Rotterdamse CO2 naar een leeg gasveld gaan in de Noordzee. Rotterdam injecteert de komende 25 jaar naar schatting 500 megaton CO2 in het veld, dat een capaciteit heeft van 700 megaton.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.