Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rotterdam moet investeren in duurzame biobrandstof'

  •  
12-06-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_178455.jpg
Stichting Natuur en Milieu roept Rotterdam op om te investeren in duurzame biobrandstoffen en niet in de zogenoemde niet-duurzame eerste generatie biobrandstoffen zoals ethanol uit maïs. De stichting heeft forse kritiek op de Rotterdamse investeringen en de profilering als haven voor eerste generatie biobrandstof. Dit maakte de stichting dinsdag bekend.
In Rotterdam wordt volop geïnvesteerd in de productie en overslag van biobrandstoffen. De kritiek is gericht op de verwerking, productie en overslag van de eerste generatie biobrandstoffen uit bijvoorbeeld koolzaad, palmolie of soja voor biodiesel en graan voor ethanol.
Deze eerste generatie biobrandstoffen leidt tot kaalkap, stijging van voedselprijzen en extra belasting van het milieu. Rotterdam moet niet het Europees verdeelcentrum zijn van niet-duurzame biobrandstoffen, maar een wereldhaven van duurzame biobrandstoffen, aldus Natuur en Milieu.
In een manifest, dat dinsdagmorgen is overhandigd aan Ruud Lubbers, (kwartiermaker Rotterdam Climate Initiative) en Ger van Tongeren (directie Havenbedrijf Rotterdam), doet de stichting een aantal aanbevelingen aan Rotterdam om zich te profileren als de wereldhaven van duurzame biobrandstoffen.
Een biobrandstof is een brandstof die wordt gewonnen uit plantaardig of dierlijk materiaal. Aangezien ze gemaakt worden van plantaardige grondstoffen die groeien doordat ze CO2 uit de lucht opnemen, zullen ze bij verbranding alleen die CO2 weer uitstoten. Op deze manier leveren ze geen bijdrage aan het broeikasgaseffect dat CO2 heeft.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.