Vroege Vogels

Chemicaliën in helft Europese rivieren

  •  
24-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hoogwater.jpg
Ongeveer de helft van de rivieren in Europa lijdt onder vervuilende chemicaliën zoals pesticiden. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.
De wetenschappers analyseerden data van verschillende Europese milieudiensten, die inzicht gaven in 4000 Europese sites en 223 stoffen. Pesticiden, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, brandvertragers op basis van broom en bepaalde stoffen in verven veroorzaken grote schade aan de ecosystemen. In veertien procent van de onderzochte gebieden waren de stoffen fataal gebleken voor verschillende organismen. In 42 procent was er sprake van chronisch schadelijke effecten.
Vooral de rivieren in het noorden van Europa lijden onder vervuilende stoffen. Volgens de onderzoekers kan het zijn dat de studie de reële risico's onderschat,  vanwege gebreken aan de controleprogramma's van de Europese overheden. 'De meerderheid van de waterlopen en rivieren zijn ecologisch aangetast of bedreigd met een zeer groot verlies aan biodiversiteit', aldus de wetenschappers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.