Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Generaties Europees bloed vol chemicaliën

  •  
06-10-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_141508.jpg
Het bloed dat door de aderen van Europese burgers stroomt, bevat veel gevaarlijke chemicaliën. Dat blijkt uit een donderdag verschenen studie van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Het onderzocht voor het eerst het bloed van grootmoeders, moeders en kinderen van dertien families in twaalf EU-landen. Nederlands bloed werd niet onderzocht.
In totaal troffen de onderzoekers 73 gevaarlijke niet-natuurlijke stoffen aan in het bloed. De hoogste aantallen - gemiddeld 63 - zaten in het bloed van de oudste generatie. Het ging daar onder meer om het intussen verboden bestrijdingsmiddel DDT. Bij de middelste generatie werden gemiddeld 49 gevaarlijke stoffen aangetoond.
Opvallend was dat hij de kinderen een gemiddeld groter aantal werd vastgesteld, namelijk 59, dan bij de moeders. Het ging volgens WWF daarbij vooral om relatief nieuwe stoffen zoals brandvertragers, die worden gebruikt in textiel en in printplaten van elektronica.
Een van de WWF-onderzoekers noemt het schokkend dat ,,giftige chemicaliën in het dagelijks gebruik het bloed van onze kinderen vervuilen''. Volgens hem staat iedereen momenteel bloot aan een ,,ongecontroleerd wereldwijd experiment'', waaraan Europese politici paal en perk moeten stellen.
De families werden onderzocht in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Polen, Zweden en Luxemburg.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.