Vuurtje stoken is tijdens het kamperen een goede manier om lastige insecten zoals muggen en limonadewespen op afstand te houden. Insecten houden niet van rook, want het is giftig en verdrijft de zuurstof. Daarom is het zo vreemd dat sommige kleine vliegjes juist op de rook af komen. De kleine, zwarte 'rookvliegjes' (Microsania) van hooguit 3 millimeter lang vliegen niet weg voor de rook, maar ze dansen er in rond.
Deze zomer is het voor het eerst in Nederland gelukt om rookvliegjes te lokken. Onder toeziend oog van plaatselijke boswachters zijn in Brabantse en Limburgse natuurgebieden kleine vuurtjes gestookt. Inmiddels zijn zelfs al vier verschillende soorten rookvliegjes gevonden (uit Europa zijn er circa acht bekend).
Wat de rookvliegjes in de rook te zoeken hebben is onduidelijk. Het zijn zowel mannetjes als vrouwtjes die op de rook afkomen, dus mogelijk gebruiken ze de rookpluim als ontmoetingsplaats. Het geheimzinnige is echter dat niemand weet wat rookvliegjes doen als er geen rook is. Rook maken is de enige manier om ze te vinden. Waar de vrouwtjes hun eitjes leggen en waarin de larven zich ontwikkelen is onbekend. Hier wordt natuurlijk wel volop over gespeculeerd.