Vroege Vogels

Roodbuikbuulbuul en watersla op lijst verboden exoten

  •    •  
23-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
906 keer bekeken
  •  
roodbuikbuulbuul_pixabay

De roodbuikbuulbuul (een vogel) en watersla (een waterplant) komen zeer waarschijnlijk op de Unielijst van de Europese Commissie te staan. Deze lijst bevat exotische planten- en dierensoorten die schadelijk zijn voor de natuur en die de lidstaten liefst moeten uitroeien. Handel in die soorten is verboden. Op de Unielijst staan nu 66 soorten. De Europese Unie wil er komend voorjaar dertig soorten aan toevoegen.

De soorten op de lijst gelden als invasieve exoten. Dat wil zeggen dat ze niet in Europa thuishoren, maar het er wel goed doen. Invasieve exoten vermeerderen zich over het algemeen razendsnel en verdringen zo soorten die wel in Europese landen horen. Invasieve exoten, zoals de rivierkreeft en de duizendknoop, komen in Nederland terecht via de handel of doordat ze 'meeliften' met bijvoorbeeld schepen of vrachtwagens. Ook worden sommige exoten als huisdier gehouden, maar vaak losgelaten als ze te groot of agressief worden.

Voor het eerst komen acht soorten die in brak of zout water voorkomen op de Unielijst te staan, aldus het Platform Invasieve Exoten. Daarvan is de borstelworm al in Nederland gesignaleerd. Van de zoetwaterdieren komen de zwarte en de bruine meerval en het muskietenvisje in Nederland voor. Nieuwe exotische planten die waarschijnlijk op de lijst komen te staan en die in Nederland zijn aangetroffen, zijn de Westerse karmozijnbes, de Afghaanse duizendknoop en de boomwurger.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.