Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rood licht hindert activiteit vleermuizen niet

31 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Rood licht paal

© Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Nachtelijk kunstlicht verstoort vleermuizen sterk, behalve als de kleur van het licht rood is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University. Verlies van leefgebied van lichtschuwe vleermuissoorten kan door gebruik van rood licht waarschijnlijk verminderd of voorkomen worden.

Nachtelijke jagers

Vleermuizen jagen 's nachts op insecten. In het donker hebben ze weinig concurrentie van andere diersoorten. Ook zorgt de duisternis ervoor dat roofdieren hen niet zien. Door kunstlicht vervallen deze voordelen. Vooral zeldzame, langzaam vliegende soorten zijn bang voor bijvoorbeeld uilen. Deze vleermuissoorten, zoals de grootoorvleermuis of franjestaart, wagen zich niet in het licht.

Activiteit

Voor het eerst is het de onderzoekers gelukt om de effecten van lichtkleur te meten bij de zeldzame, langzaam vliegende vleermuissoorten. “Het blijkt dat rood licht geen effect heeft op deze soorten: ze zijn in dat licht niet minder actief dan in duisternis,” zegt hoofdonderzoeker Kamiel Spoelstra. “Hun activiteit wordt wel sterk onderdrukt door wit en groen licht.”
Franjestaartvleermuis

© Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Franjestaart. Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Algemene dwergvleermuis

Daarnaast heeft het rode licht geen effect op de activiteit van de algemene dwergvleermuis. Deze soort is in het rode licht niet actiever dan in het donker. Dit komt doordat rood licht minder insecten aantrekt. De activiteit van dwergvleermuizen is juist groter in het witte en groene licht door de grote aantallen insecten die worden aangetrokken door de lampen.

Beperken lichthinder

“De afwezigheid van effect van rood licht op zowel de zeldzamere lichtschuwe als de algemene niet-lichtschuwe vleermuizen biedt de mogelijkheid om de gevolgen van verlichting te beperken, daar waar buitenverlichting toch gewenst is in natuurlijk gebied,” concludeert Spoelstra. Het gebruikte licht heeft een realistische intensiteit. “Het is dus daadwerkelijk geschikt voor wegen op het platteland.”
Bron: NIOO-KNAW

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar