Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rood licht hindert activiteit vleermuizen niet

  •  
31-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Rood licht paal

© Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Nachtelijk kunstlicht verstoort vleermuizen sterk, behalve als de kleur van het licht rood is. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University. Verlies van leefgebied van lichtschuwe vleermuissoorten kan door gebruik van rood licht waarschijnlijk verminderd of voorkomen worden.

Nachtelijke jagers

Vleermuizen jagen 's nachts op insecten. In het donker hebben ze weinig concurrentie van andere diersoorten. Ook zorgt de duisternis ervoor dat roofdieren hen niet zien. Door kunstlicht vervallen deze voordelen. Vooral zeldzame, langzaam vliegende soorten zijn bang voor bijvoorbeeld uilen. Deze vleermuissoorten, zoals de grootoorvleermuis of franjestaart, wagen zich niet in het licht.

Activiteit

Voor het eerst is het de onderzoekers gelukt om de effecten van lichtkleur te meten bij de zeldzame, langzaam vliegende vleermuissoorten. “Het blijkt dat rood licht geen effect heeft op deze soorten: ze zijn in dat licht niet minder actief dan in duisternis,” zegt hoofdonderzoeker Kamiel Spoelstra. “Hun activiteit wordt wel sterk onderdrukt door wit en groen licht.”
Franjestaartvleermuis

© Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Franjestaart. Bron: Kamiel Spoelstra / NIOO-KNAW

Algemene dwergvleermuis

Daarnaast heeft het rode licht geen effect op de activiteit van de algemene dwergvleermuis. Deze soort is in het rode licht niet actiever dan in het donker. Dit komt doordat rood licht minder insecten aantrekt. De activiteit van dwergvleermuizen is juist groter in het witte en groene licht door de grote aantallen insecten die worden aangetrokken door de lampen.

Beperken lichthinder

“De afwezigheid van effect van rood licht op zowel de zeldzamere lichtschuwe als de algemene niet-lichtschuwe vleermuizen biedt de mogelijkheid om de gevolgen van verlichting te beperken, daar waar buitenverlichting toch gewenst is in natuurlijk gebied,” concludeert Spoelstra. Het gebruikte licht heeft een realistische intensiteit. “Het is dus daadwerkelijk geschikt voor wegen op het platteland.”
Bron: NIOO-KNAW
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.