Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rondje Texel met Han LIndeboom

19 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
lindeboom
Wie met marien ecoloog Han Lindeboom een rondje over Texel maakt krijgt veel te horen. Over de Noordzee natuurlijk, want hij maakt zich al 26 jaar strekt voor zeereservaten. Maar ook de duinen van Texel en de wadden draagt hij een warm hart toe. Deze gebieden zijn kwetsbaar en moeten goed beschermd worden.
Han Lindeboom is hoogleraar mariene ecologie aan de Wageningen University en woont op Texel. Al in 1990 stelde hij voor om een kwart van de Noordzee te sluiten voor alle visserij om het ecosysteem te beschermen. Hij maakte zich daarmee niet geliefd bij de vissers en plannen om een gebied te sluiten voor visserij verzandden in de politiek. In 2005 werden er een aantal gebieden geselecteerd die voor bescherming in aanmerking zouden komen, zoals de Klaverband en de Doggersbank. Tot op de dag van vandaag is daar nog niet veel van terecht gekomen, maar Han Lindeboom strijdt onvermoeibaar voort tegen overbevissing van de Noordzee.
Maar ook andere gebieden gaan hem aan het hart, zoals Nationaal Park de Texelse Duinen, waar hij voorzitter van is. Bescherming is hard nodig, want het groeiende toerisme zet het gebied onder druk. Maar ook de Waddenzee heeft zijn aandacht, want het gebied is genomineerd als mooiste natuurgebied van Nederland. De Waddenzee staat al onder druk vanwege economische activiteiten, wat gaat het betekenen als het ook nog een hordes toeristen lokt? Alles wat Han Lindeboom doet staat dan ook in het teken van bescherming.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.