Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rondbladig wintergroen ontdekt in Vechtplassengebied

  •  
09-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Rondbladig_wintergroen.jpg
In de Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven is iets bijzonders gevonden: rondbladig wintergroen. Deze soort was nog niet bekend in het Vechtplassengebied.
De vondst werd gedaan tijdens een excursie van de Stichting Floron, een organisatie die planten inventariseert. De floristen namen een stukje nieuwe natuur onder de loep dat in 1992 is ingericht. Een gebied van weiland en sloten werd omgetoverd tot een complex van petgaten en legakkers.
De omvorming pakt gunstig uit voor de natuur. Op een stuk drassig gebied van twee hectare werden veel bijzondere soorten gevonden, waaronder zestien soorten die op de Rode Lijst staan.
In het Vechtplassengebied worden doorlopend petgaten gegraven om de natuur nieuwe kansen te geven. Vroeger ontstonden petgaten door de winning van turf, maar nadat de turfwinning stopte groeiden de veengebieden dicht. Dit proces werd versneld door vermesting en verdroging. Een eenzijdige vegetatie en een afname van natuurwaarden was het gevolg.
De nadruk van de projecten die uitgevoerd worden ligt op herstel van de vroegere situaties. De drassige omgeving van Tienhoven is daar zeer geschikt voor. Pleistoceen dekzand en grondwater van goede kwaliteit komt lokaal aan de oppervlakte. Dat zijn gunstige voorwaarden voor natuurontwikkeling.
Nieuwe plantengemeenschappen
In nieuw ingerichte natuurgebieden lieten de eerste soorten zich al gauw zien: kruipwilg, ronde zonnedauw, rietorchis en geelgroene zegge. Hierna volgden Rode Lijst-soorten zoals moeraskartelblad. De vorig jaar aangetroffen soorten moeraswolfsklauw, stekelbrem en kiemplantjes van grove den, duiden plaatselijk op de ontwikkeling van een plantengemeenschap van vochtig heide zoals die voor de middeleeuwse ontginning aanwezig was.
Maar door natuurontwikkeling worden milieus gecreëerd die zich niet laten vatten in de onderverdeling van klassieke Nederlandse vegetatietypen. Want met de verschijning van het rondbladig wintergroen en het voorkomen van moeraswespenorchis en vleeskleurige orchis, begint het gebied ook trekjes te vertonen van vochtige duinvalleien, mogelijk door het optreden van kalkrijk kwelwater.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Wim Weijs

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor