Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rolf Roos: Criminele duinflora

10 jul 2016
  •  
leestijd 2 minuten
ROLF-ROOS.jpg
“Dwergbloem 2m,  vlozegge 2a, , teer guichelheil 1, armbloemige waterbies 3”
Als plantengek voel ik mij altijd zeer op mijn gemak bij excursies van de P.K.N. Dat is niet de Protestantse Kerk Nederland maar Plantensociologische Kring Nederland. Een beetje een club als die van Wilders want je kunt er niet gewoon lid van worden via aanmelding maar alleen via voordracht. 398 man en vrouw zijn inmiddels lid van deze crimineel ogende organisatie, waar ik me goed thuis voel.
Het mooiste wat de Plantensociologische kring doet is het organiseren van excursies. We doen in een mooi terreintje dan graag het ritueel van de vegetatieopname . Daarbij wordt een miniem proefveldje van bv 2 bij 2 meter tot op het mos  geanalyseerd.
Hoe dat gaat? Om beurten noemen de leden alle botanische bijzonderheden en een schatting van de bedekking via een obscure schaal. Ik vertaal  nu het latijn:
“Moeraskartelblad 1, honingorchis 2, groenknolorchis  kruis, bonte paardenstaart r”
Mocht u ook tot dit genootschap behoren of eigenlijk in thuishoren dan weet u inmiddels waar we waren. Waar staat groenknolorchis in de buurt van honingorchis en stippelzegge?
Ik geef een aanwijzing. Ergens in ons land groeit  al tientallen jaren de kust aan. En nu nog steeds, met wel 5 meter per jaar westwaarts.
Schoon vers strand. Jonge frisse duintjes. Dat trekt pioniers. Uit alle hoeken van de samenleving.
Een grote en inmiddels vermoorde vastgoedontwikkelaar met  volstrekt verkeerde vrienden en veel te veel geld zag rond het jaar 2000 wel wat in ontwikkeling van een haventje  en horeca en verwierf zeggenschap over het leuke lapje kust dat zich in de oksel van de zuidpier van IJmuiden had ontwikkeld. Goeddeels zonder vergunning werd er stevig & lelijk gebouwd, een haventje gegraven, een doorgang door de pier gemaakt. Aan de zuidzijde werd nog een recreatiemeer met strandhuisjes en een nieuwe weg gepland. En daar ging het mis.
Parnassia, parnassia, klonk het over de duinen!
Hier zagen lokale plantengekken kalk- en vochtminnende planten opduiken die het elders zo moeilijk hadden en zo kwam het dat dankzij de opgedoken groenknolorchis  een vlotte aanwijzing tot Natura 2000 gebied bescherming bood. Lang Leve Europa!  
We hebben over het inmiddels beruchte Kennemerstrand.
Dit mooie niemandsland, door vrijwilligers beheerd tegen dichtgroeien en omringd door een stekelige wand van duindoorns heeft een misdadig rijke flora. Mocht Holleeder, alias de Neus, eens een dagje vrijaf krijgen en een rondleiding willen…het geurt hier goddelijk. Honingklaver en honingorchis. Je hoeft alleen maar door de knieën. Wel op aanwijzing van een excursieleider uit de kring. want zoiets kleins vind je anders nooit.
Voor wie crimineel geld wil wit wassen is dit de kans. Investeer nu in:
‘munt , duizendguldenkruid, goudmos’

Meer over:

rolf roos, column

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.