Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roggenonderzoek pleit voor veranderingen in visserij Noordzee

  •  
30-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
896 keer bekeken
  •  
Stekelrog

© Henny Radstaak

In de Nederlandse Noordzee zwemmen maar liefst twaalf verschillende soorten roggen. Bijzondere vissen die lang leven en maar relatief weinig jongen krijgen. Deze eigenschappen maakt ze kwetsbaar voor overbevissing en vervuiling. Lang ging het daarom ook slecht met roggen in de Noordzee, maar de populaties lijken tegenwoordig te groeien. Wageningen Marine Research onderzoekt deze dieren vanuit hun basis in Yerseke. Verslaggever Henny Radstaak is ter plaatse met onderzoeker Jurgen Batsleer. 

Aanlandplicht

Vanuit Europese regelgeving is bepaald dat alle gevangen vis, dus ook de niet-commercieel interessante roggen, mee naar de wal moet worden gebracht. Dit zou een impuls voor vissers moeten zijn om selectiever te gaan vissen. Over deze ‘aanlandplicht’ is een hoop discussie. Tegenstanders zijn van mening dat dit de visstand niet ten goede komt, omdat deze bijvangst tenslotte vaak als veevoer eindigt en dus niet meer zal bijdragen aan de populatie. De Europese Commissie heeft nu besloten voor roggen een uitzondering te maken op de aanlandplicht, mits onderzocht wordt wat de overlevingskansen zijn van de dieren. 

Hoge overleving

Gevangen roggen worden nu opgevangen in bassins in Yerseke, waar de conditie van de dieren voor een periode van drie weken gemonitord wordt. Inmiddels is aangetoond dat in ieder geval stekelroggen een redelijk hoge overlevingskans hebben als ze na de vangst weer uitgezet worden; zo’n 53% overleeft dit. Ook omdat er volgens Jurgen geen vangstmethodes zijn waarbij roggen beter gemeden kunnen worden, pleit Jurgen daarom op een definitieve uitzondering van de aanlandplicht voor roggen. 

Jurgen Batsleer

© Henny Radstaak

Gebruik Noordzee

Na drie weken gemonitord te worden in Yerseke, worden de roggen weer uitgezet in de Noordzee. Om te kunnen onderzoeken hoe de dieren gebruik maken van de Noordzee zijn deze dieren voorzien van een tag. Deze tag registreert elke tien seconden de waterdruk en temperatuur. Met deze gegevens kan de locatie en hoogte ten opzichte van de waterspiegel bepaald worden. Daarvoor moet de tag wel weer in handen van de onderzoekers belanden. De tag valt daarom na anderhalf jaar vanzelf af, spoelt aan en wordt als het goed is gevonden door een strandwandelaar. Vindt je dus een oranje tag op het strand? Meld het bij Wageningen Marine Research!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor