Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Roetschorsziekte bij steeds meer bomen

25 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
b34b653281

© Esdoorn - Fotograaf l.zantinge

Roetschorsziekte is een boomziekte die in korte tijd leidt tot het afsterven van bomen en is opnieuw vastgesteld bij vier esdoorns in Ridderkerk. De bomen zijn onlangs gekapt en gecontroleerd afgevoerd, om verspreiding van de ziekte te voorkomen.
De boomziekte komt al geruime tijd voor in Europa en is dit jaar vaker dan ooit aangetroffen in Nederland, onder andere in Amsterdam en Utrecht. Vorig jaar werden in 's Heerenberg 34 esdoorns gekapt met roetschorsziekte. De afgelopen twaalf maanden zijn aangetaste bomen aangetroffen in het noorden, midden en westen van Nederland.

Chronische longklachten

Voor het eerst werd een geval van roetschorsziekte in Nederland geconstateerd in 2013, maar de boomziekte werd pas in 2014 herkend. Roetschorsziekte wordt veroorzaakt door de zakjeszwam Cryptostroma corticale . De sporen van de zwam worden door de wind verspreid en kunnen chronische longklachten veroorzaken.

Roetachtige plekken

De ziekte is te herkennen aan de roetachtige plekken op de stam waar de bast is verdwenen. Bomendeskundigen Ron Schraven geeft aan dat de bestrijding van de ziekte niet mogelijk is. Bomen kunnen het beste onder gecontroleerde omstandigheden worden weggehaald. Er is geen reden tot paniek, maar wel verontrustende ontwikkeling.
Burgers worden opgeroepen om zieke bomen te melden bij de gemeente.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.