Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roemenië wil opnieuw tienduizenden zwerfhonden doden

  •  
09-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vangen_van_zwerfhond.jpg
Ten gevolge van een tragisch ongeluk vorige week, waarbij een jongen dodelijk verwond werd door zwerfhonden, heeft de Roemeense president Basescu het parlement opgeroepen om het doden van tienduizenden zwerfhonden direct te autoriseren.
Actieplan
Vanochtend diende Vier Voeters een alternatieve oplossing in bij de Roemeense overheid. De internationale dierenbeschermingsorganisatie roept al jaren op tot een nationaal actieplan waarbij het doden van honden wordt vermeden. Volgende week zal het parlement reageren.
Geen effect
Roemenië kampt al lange tijd met problemen door grote populaties zwerfhonden. Het doden van de honden zal echter geen effect hebben op de oorzaak van het probleem, wat snelle reproductie is. Eén generatie later zal een nieuwe populatie van honden  de plaats van de gedode dieren innemen.
CNR-methode
Vier Voeters hanteert daarom de CNR-methode: zwerfhonden worden gevangen, gecastreerd, gevaccineerd, ontwormd en weer teruggeplaatst op de locatie waar ze vandaan komen. De CNR-methode wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) en andere organisaties erkend als de enige bewezen methode die op lange termijn effectief is voor een humane en duurzame controle van zwerfdierpopulaties.
Adoptieprogramma
De oplossing die Vier Voeters biedt, pakt tevens het dumpen van honden aan. Voor verantwoord huisdierbezit zijn maatregelen nodig als verplicht chippen en castreren en boetes voor het dumpen van honden. De uit de hand gelopen situatie op straat moet worden aangepakt met een adoptieprogramma. Pers en politici spelen hierbij een belangrijke rol: als zij voor de oplossing een fractie van de interesse bieden die zij afgelopen week toonden voor het tragische ongeval, kunnen dierenliefhebbers gevonden worden voor succesvolle adoptie van zwerfhonden.
Protestactie
Vier Voeters roept het Roemeense parlement op om basale emoties te negeren en verstandig te reageren door een oplossingsgerichte zwerfdierenwet aan te nemen die het doden vermijdt. Met behulp van een internationale e-mail protestactie wil Vier Voeters deze oproep kracht bijzetten.
Doe mee aan de protestactie via onze actiepagina.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.