Vroege Vogels

Roek Guillem gooit hoge ogen

  •  
06-04-2006
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_149050.jpg
De roek Guillem gooit hoge ogen bij de onderzoekers van de universiteit van Cambridge. Hij heeft nogal wat verwarring gezaaid onder drie psychologen en een bioloog omdat het lijkt alsof hij oorzaak en gevolg kan inzien en daar conclusies aan kan verbinden. De wetenschappers kunnen het bijna niet geloven omdat hij de enige roek is die dat voor elkaar krijgt. De andere zeven roeken snapten helemaal niets van het experiment waarbij ze voedsel uit een doorzichtige buis moesten halen. Eén roek die dat wel kan, hoe kan dat?
De grote vraag binnen dit onderzoek was of dieren algemene regels uit een situatie kunnen afleiden en kunnen ze die dan toepassen op een nieuwe situatie. Dit heet in de wetenschappelijk intelligentie. Inmiddels is het algemeen bekend dat bijvoorbeeld chimpansees over fysieke intelligentie beschikken. Zij kunnen leren dat als een blik rammelt er eten in zit en als het blik niet rammelt er geen eten in zit. Honden beschikken over sociale intelligentie. Zij snappen wel dat als je naar een blik wijst, dat daar dan voedsel in zit. En nu is er dus één roek die over fysieke intelligentie schijnt te beschikken.
Meer onderzoek is nodig, stelt het team.
Bron: nrc next
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.