Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rodekoolzwammetje voedt jonge beuk

21 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
Het is herfst en paddenstoelentijd. Sonsbeek is een stokoud bos en dat staat garant voor veel bijzondere paddenstoelen. De beuken in Sonsbeek zijn nu 250 jaar oud. Volgens stadsboswachter Jeroen Glissenaar groeit een beuk 100 jaar, zijn ze 100 jaar volwassen en gaan ze 100 jaar langzaam dood. De beuken in Sonsbeek zijn aan het sterven en dat is een volkomen natuurlijk project.

Rodekoolzwammetje helpt de beuk

Eén bijzonder zwammetje bekijken we beter. Het rodekoolzwammetje leeft in een bijzondere band met de beuk. Van de beuk vallen beukennootjes die ontkiemen tot een klein plantje. Daarmee maken ze het reservevoedsel in het beukennootjes op. Vaak sterven ze dan weer. Maar het rodekoolzwammetje legt onder de grond een soort infuus aan van de moederbeuk naar de ontkiemende beukennootjes. Dat doet ze alleen naar beukennootjes met haar eigen DNA. Op deze manier helpt ze via dit zwammetje alleen haar eigen nakomelingen.

Ondergrondse verbanden

Overal in het bos zijn dit soort verbindingen tussen bomen en paddenstoelen. Er zijn zwammen die helpen met opruimen of juist alleen wonden schoonmaken of bomen beschermen tegen andere organismen. We weten nog weinig van deze dwarsverbanden maar de laatste jaren wordt hier steeds meer over ontdekt.

Vroege Vogels bezoekt de stadse natuur van Arnhem, vrijdag 22 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Boto Vroege Vogel
Boto Vroege Vogel22 nov 2019 - 16:45

Wat bijzonder, ik las er over in een boek van de Duitse boswachters Peter Wohlleben. De moederboom helpt haar kinderen. 

MarcelM
MarcelM22 nov 2019 - 13:07

Super interessant!