Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rode Lijst IUCN toont aan dat natuurbescherming cruciaal is

  •  
07-10-2008
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
IUCN.jpg
Het werk van natuurbeschermingsorganisaties, zoals het Wereld Natuur Fonds (WNF), is onontbeerlijk om te voorkomen dat dier- en plantsoorten uitsterven. Dat valt af te leiden uit de nieuwe Rode Lijst van de IUCN die is verschenen. De lijst, die jaarlijks verschijnt, geeft een overzicht van de status van wereldwijd voorkomende plant- en diersoorten. Uit de lijst blijkt dat vooral zoogdieren het moeilijk hebben en dat bescherming helpt.
Van de 5.487 zoogdiersoorten op de lijst, worden er momenteel 1.141 met uitsterven bedreigd. Oorzaak is meestal verlies of aantasting van het leefgebied van deze dieren. Nederland als handelsnatie speelt een belangrijke rol bij het verdwijnen van deze leefgebieden. Zo is Nederland bijvoorbeeld een grote importeur van illegaal gekapt hout en soja, een belangrijk ingrediënt van veevoer waarvoor veel oerwoud wordt gekapt. Daarnaast worden steeds meer zoogdieren bedreigd door jacht, handel in producten van wilde dieren, overbevissing en klimaatverandering.
Bijna de helft van alle apensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Het gaat vooral slecht met de zes mensapensoorten die de wereld telt. In Afrika is het aantal gorilla’s is de afgelopen 25 jaar met 60 procent gedaald. Ook in Azië verkeren de mensapen in kritieke toestand. Hier wordt meer dan 70 procent van de primaten bedreigd. Er zijn bijvoorbeeld nog maar 6600 Sumatraanse orang-oetans, omdat de bossen op het Indonesische eiland in hoog tempo worden gekapt voor de papierindustrie.
In Europa staat de Iberische Lynx er heel slecht voor. Van de 1100 dieren die 25 jaar geleden nog in het wild in Spanje leefden, zijn nog maar 84 tot 134 volwassen dieren over, waarvan maximaal 38 vrouwtjes die zich voortplanten. Het WNF zet zich in Spanje al meer dan 20 jaar in voor de bescherming van de Iberische lynx. Hierdoor is voorkomen dat het dier helemaal is uitgestorven.
Ook op andere plaatsen blijkt dat natuurbescherming zinvol is. Door verbod op de handel in ivoor, waar het WNF zich mede sterk voor heeft gemaakt, gaat het veel beter met de Afrikaanse olifant. De populaties zijn op sommige plaatsen zo sterk gegroeid, dat er families worden overgebracht naar plaatsen waar de olifanten verdwenen was, bijvoorbeeld in Majete Wildreservaat in Malawi. Verder zijn goede resultaten geboekt bij bescherming van de Afrikaanse neushoorn. In 1997 leefden nog 8.466 witte en 2.599 zwarte neushoorns in zuidelijk Afrika. Door samen te werken met de lokale bevolking, hard op te treden tegen stropers en het leefgebied van de neushoorns uit te breiden, zijn er nu 4.000 zwarte neushoorns. Het aantal witte neushoorns is nu 14.500.
De Nederlandse consument kan zelf bijdragen aan het voorkomen van het uitsterven van plant- en diersoorten. Wie kiest voor hout- en papierproducten met het FSC-keurmerk weet zeker dat de producten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Consumenten die kiezen voor vis met een MSC-keurmerk voorkomen overbevissing en dragen bij aan betere bescherming van de natuur onder water. Het gebruik van tissues en servetten van gerecycled papier voorkomt dat bossen worden gekapt voor de papierindustrie. Wie minder vlees eet, draagt in het algemeen bij aan het tegengaan van ontbossing (voor productie van soja voor veevoer) en daarmee aan de opwarming van de aarde.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.