Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rode eekhoorn druk aan het eten | Zelf Geschoten

  •  
27-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  

Deze rode eekhoorn heeft het druk met eten... Met de winter in aantocht legt de eekhoorn namelijk voedselvoorraden aan. En hij eet extra veel om vetreserves op te bouwen. Gefilmd door Leen Euser.

Grote pluimstaart

De rode eekhoorn valt op door zijn grote pluimstaart, gepluimde oren, grote ogen en lange tenen met lange, scherpe nagels. De voorpoten zijn veel korter dan de achterpoten. Gewoonlijk zijn de dieren roodbruin met een witte buikzijde, 's winters meer grijzig donkerbruin.

Eekhoorn

© Fotograaf: Anja H

 Ze kunnen goed springen en klimmen en bewegen zeer behendig tussen bomen en takken. De staart dient daarbij als evenwichtsorgaan.

Voedselreserves 

Hoewel ze in de winter minder actief zijn, kennen eekhoorns geen winterslaap . In de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen en leggen ze voedselvoorraden aan om de winter door te komen. De plek waar ze hun voedsel hebben verstopt kunnen ze dankzij hun reukvermogen weer opsporen. Hun voedsel bestaat hoofdzakelijk uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze als aanvulling daarop (afhankelijk van het jaargetijde) knoppen, bladeren, bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels.

Lekker nootje!

Deze rode eekhoorn peuzelt hoog in de boom een lekker nootje op. Luc Herman zag het en maakte een filmpje.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.