Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Robotvogel kan landen op elke tak

  •  
12-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1835 keer bekeken
  •  
robotvogel

Klittenband geïnspireerd op een plant, een zwempak nageaapt van een haaienhuid, bacteriën die ons de weg wijzen naar een nieuwe lijm, allemaal innovaties gebaseerd op fenomenen uit de natuur. Daar is nu een robotvogel bijgekomen die op elke tak kan landen. Voor deze tak van sport bestaan verschillende namen: biomimicry, biomimetica of zoals David Lentink, als  bio mechanisch ingenieur verbonden aan de RUG het noemt: bio inspired design.

Vogels en robotica

David Lentink is van jongs af aan gefascineerd door de kunst van vliegen. Hoe doen vogels dat? Als bio-mechanisch ingenieur heeft hij de link gelegd tussen het vliegen van vogels en robotica. Hij bestudeert vliegende dieren om luchtwaardige robots te bouwen. Hoe gebruiken ze hun vleugels? Hoe landen ze op een tak?

Hoe landt een vogel?

Een Amerikaanse student van David Lentink pakte bovengenoemde onderzoeksvraag , hoe landen vogels op takken, op. Als eerste ging William Roderick met ecologen in gesprek om hen te vragen voor welk onderzoek zij de technologie van het landen op een tak nodig zouden hebben. Dat was snel duidelijk: ze hadden iets nodig dat de biodiversiteit van bossen zou kunnen bekijken, een gereedschap om in bossen vanaf takken metingen te kunnen doen.

Onderzoek in het regenwoud

Het duurde zes jaar eer hij klaar was, de robotvogel die op elke willekeurig tak kan landen. Maar nu is ie er. De robotvogel die ons weer een stapje dichter brengt bij de kunst van het vliegen en die binnenkort door regenwouden vliegt, die in het bos op takken kan landen, met 360 graden camera bij zich, om zo beter onderzoek te kunnen doen naar de biodiversiteit van bossen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.