Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Robot doet fruitvliegje na

26 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
fruitvliegje_dakasaya

© Fruitvliegje, foto: daksaya

Fruitvliegjes, de meeste mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. De kleine insecten hebben het pas gekochte appeltje of peer in een mum van tijd ontdekt. Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn juist geïnspireerd door dit piepkleine vliegje. Ze ontwikkelden een vliegende robot, die is geïnspireerd op de vlucht van de fruitvlieg.
Wat blijkt? De fruitvlieg is een behoorlijk ingenieuze vlieger. "Om gevaar te ontwijken maakt hij handig gebruik van aerodynamische krachten. Zo raakt de vlieg niet uit balans en kan hij razendsnel wegvliegen", aldus onderzoeker Florian Muijres van de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen University & Research.
Muijres ontdekte dit samen met onderzoekers van TU Delft, toen ze de manoeuvres van fruitvliegen lieten uitvoeren door een op insecten geïnspireerde vliegrobot, de DelFly Nimble. Deze nieuwe aan de TU Delft ontwikkelde robot heeft een spanwijdte van 33 cm en flappende vleugels. Hij kan zweven, alle richtingen uit vliegen en kan net als fruitvliegen behendige trucs uitvoeren.
In Vroege Vogels zondag gaat de robot fruitvlieg ook live een stukje vliegen.

Meer over:

robot, fruitvlieg, vlieg

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar