Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Robot doet fruitvliegje na

  •  
26-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
fruitvliegje_dakasaya

© Fruitvliegje, foto: daksaya

Fruitvliegjes, de meeste mensen zijn ze liever kwijt dan rijk. De kleine insecten hebben het pas gekochte appeltje of peer in een mum van tijd ontdekt. Onderzoekers van de TU Delft en de Universiteit Wageningen zijn juist geïnspireerd door dit piepkleine vliegje. Ze ontwikkelden een vliegende robot, die is geïnspireerd op de vlucht van de fruitvlieg.
Wat blijkt? De fruitvlieg is een behoorlijk ingenieuze vlieger. "Om gevaar te ontwijken maakt hij handig gebruik van aerodynamische krachten. Zo raakt de vlieg niet uit balans en kan hij razendsnel wegvliegen", aldus onderzoeker Florian Muijres van de leerstoelgroep Experimentele Zoölogie van Wageningen University & Research.
Muijres ontdekte dit samen met onderzoekers van TU Delft, toen ze de manoeuvres van fruitvliegen lieten uitvoeren door een op insecten geïnspireerde vliegrobot, de DelFly Nimble. Deze nieuwe aan de TU Delft ontwikkelde robot heeft een spanwijdte van 33 cm en flappende vleugels. Hij kan zweven, alle richtingen uit vliegen en kan net als fruitvliegen behendige trucs uitvoeren.
In Vroege Vogels zondag gaat de robot fruitvlieg ook live een stukje vliegen.

Meer over:

robot, fruitvlieg, vlieg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.