Vroege Vogels

Roboswift & Delfly

  •  
30-11-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
roboswift.jpg
Met project-coördinator David Lentink praten we over de toekomstmogelijkheden en de achtergronden van de microvliegtuigjes. En: wat kunnen de technici leren van de vliegtechniek van vogels.
Studenten luchtvaart – en ruimtevaarttechniek van de TU Delft hebben samen met de groep Experimentele Zoölogie van Wageningen Universiteit de RoboSwift ontworpen. Dit is een heel klein vliegtuigje met beweegbare vleugels, geïnspireerd door de gierzwaluw, hét voorbeeld onder de vogels als het gaat om efficiënt vliegen. Het microvliegtuigje krijgt vleugeleigenschappen die nog geen enkel vliegtuig heeft, zowel de vorm als het oppervlak van de vleugel kunnen continue versteld worden.
De variabele vleugels maken RoboSwift veel wendbaarder en efficienter, bovendien wordt het vliegtuigje ook bestuurd met de variabele vleugelvorm, afgekeken van de gierzwaluw. RoboSwift lijkt op een gierzwaluw waardoor het met zijn drie microcamera’s onopvallend voertuigen en mensen op de grond kan observeren. Het kan bovendien ingezet worden om ongestoord gierzwaluwen te observeren in de lucht voor nieuw biologisch onderzoek.

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.