Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rli adviseert: maak natuur systematisch deel van politieke besluiten

  •  
23-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Verticale ruimte voor de rivier

Natuurgebied de Duursche Waarden

© Gwen Rochat

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) concludeert dat het natuurbeleid van de rijksoverheid ontoereikend is. In het advies ‘Natuurinclusief Nederland’, dat vandaag is overhandigd aan de minister voor Natuur en Stikstof, roept de Raad het kabinet op om het natuurbeleid te verbeteren. Hiertoe geeft de Raad vier adviezen.

Natuur van kwaliteit, overal

Het huidige natuurbeleid is niet effectief. De focus ligt beperkt op de beschermde natuurgebieden, maar ook daarbuiten moet gewerkt worden aan biodiversiteit en natuurherstel, aldus de Raad. In en om dorpen en steden moet er meer groen komen, op loop- of fietsafstand voor iedereen. Daarom pleit Rli voor een gewenst minimum kwaliteitsniveau voor natuur, bepaald per gebied.

Natuurinclusief verbouwen

Aan Nederland wordt continu gewerkt. De komende jaren gaan veel gebieden op de schop, voor bijvoorbeeld woningbouw, energietransitie of agrarische verduurzaming. Dit biedt een uitgelezen kans om de natuur te herstellen, stelt Rli. De overheid moet zich inzetten om de bedrijven, organisaties en gemeenten die natuurinclusief willen ontwikkelen te ondersteunen. Door natuurherstel te verbinden aan andere maatschappelijke opgaven, wordt het een integraal deel van de aanpak.

Natuur weegt mee in besluiten

Natuur wordt in de economische en politieke besluitvorming vooral als kostenpost beschouwd, stelt de Raad, want er zijn nog te veel (financiële) prikkels die natuurverlies bevorderen. Natuurschade en natuurherstel worden onvoldoende op waarde geschat. Om dat te verbeteren, pleit Rli voor subsidies en fiscale maatregelen die zich richten op het belang van natuur. Deze dienen geïntroduceerd te worden in de sectoren landbouw, industrie en natuurbeheer, als positieve prikkel in de afweging van economische en politieke besluiten.

Gebiedsgericht samenwerken

Het verbinden van ruimtelijke opgaven vergt een gebiedsgerichte aanpak, waaraan alle betrokken partijen gezamenlijk invulling geven. De Raad pleit dat de natuuropgave op regionaal niveau wordt verbonden met andere opgaven. De overheid moet beter gaan samenwerken met de betrokken partijen in de regio.

Bron: Rli

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.