Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

RIVM: 'Weer daling in uitstoot broeikasgassen en vervuilende stoffen'

15 feb 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
SMOG luchtvervuiling grauwe gans

© Grauwe ganzen in de smog - Fotograaf LidideBoer

De uitstoot van broeikasgassen en luchtverontreinigende stoffen blijft dalen, maakte gezondheidsinstituut RIVM bekend op basis van definitieve cijfers over 2019.

Veehouderij

De ammoniakemissies lieten tussen 2018 en 2019 een afname zien van 6 kiloton. Dat komt neer op een daling van bijna 5 procent. Volgens de onderzoekers wordt dit vooral veroorzaakt door een vermindering van het aantal dieren en door meer emissiearme varkensstallen.

Afname emissie vervuilende stoffen

De emissie van zwaveldioxide, stikstofoxiden en fijnstof laten dezelfde gestage afname zien als de afgelopen jaren. De uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide, methaan, lachgas en zogeheten F-gassen daalde met 3 procent. Tussen 1990 en 2019 nam de uitstoot van methaan, lachgas en F-gassen af met ruim de helft (53 procent).

Over ongeveer een maand publiceert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu de voorlopige cijfers over de broeikasgasemissies in 2020.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema15 feb 2021 - 18:52

mooie foto en een goede zaak