Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RIVM: stof in omgeving Tata Steel nog steeds sterk vervuild

  •  
16-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
tatasteel.jpg

Tata Steel

© Rolklaver

Stof dat neerdaalt in de dorpen rond Tata Steel is nog steeds sterk verontreinigd, stelt het RIVM vast. Het stof bevat relatief hoge concentraties van zogeheten PAK's en metalen als lood. Hoewel het staalbedrijf diverse maatregelen heeft genomen, ziet het RIVM hier nog geen vooruitgang in.

De metingen die het instituut dit voorjaar heeft gedaan, laten vergelijkbare resultaten zien als in 2020. Toen waarschuwde het RIVM dat met name jonge kinderen uit de omgeving worden blootgesteld aan concentraties lood en andere zware metalen die slecht zijn voor de gezondheid.

Gezondheidsproblemen in regio IJmond

Tata Steel meldde in juni nog dat het de uitstoot van Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK’s) sinds 2019 met de helft heeft verminderd door nieuwe technieken toe te passen. PAK's verhogen onder meer het risico op kanker. Uit eerdere onderzoeken, onder meer van de GGD, is bekend dat in de regio IJmond aanzienlijk meer mensen lijden aan longkanker dan in de rest van het land. Ook hartaandoeningen en diabetes komen er vaker voor dan gemiddeld.

Verschillen in concentraties

Uit het herhaalonderzoek van het RIVM kwam een net iets ander beeld naar voren dan in 2020. Zo werden in het hele gebied rond Tata Steel wel minder ijzerdeeltjes aangetroffen. In Wijk aan Zee waren de gemeten concentraties ditmaal lager dan in 2020, in Beverwijk juist hoger. "Dat heeft onder meer te maken met verschillen in weersomstandigheden, vooral in de windrichting, tussen beide onderzoeksperioden", verklaren de onderzoekers.

De onderzoekers weten niet precies in hoeverre de uitstoot afkomstig is van Tata of van andere bedrijven in de omgeving. Wel concludeerde het instituut in eerder onderzoek al dat Tata "een belangrijke bron" is van de uitstoot, maar niet de enige.

Volgende metingen

Dit najaar verricht het RIVM opnieuw metingen, de resultaten daarvan verschijnen in het voorjaar van 2023. Ook daarna zal het instituut de situatie rond de grote staalfabriek blijven monitoren. Tata zelf benadrukt dat het hard werkt aan verbetering. "Wij doen elke dag ons best de impact van onze fabrieken op de leefomgeving verder te verminderen."

Bron: ANP 

Meer over:

tata steel, rivm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.