Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RIVM: sloten en riolen transporteerden MKZ-virus

  •  
19-04-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
Het virus, dat bij vee mond- en klauwzeer (MKZ) veroorzaakt, kan via sloten en riolen koeien, varkens en schapen in de weilanden tot vijftig kilometer verderop besmetten.
,,Een belangrijke besmettingsbron zijn illegale melklozingen in sloot of riool'', meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag.
In 2001, toen de laatste uitbraak van de zeer besmettelijke dierziekte in Nederland plaatshad, werd al voorzichtig rekening gehouden met die mogelijkheid. De onderzoekers stellen nu vast dat de lozingen leiden tot ,,een substantiële kans op infectie van vee'' op andere bedrijven.
Een boerderij, waarvan het vee besmet is met MKZ, gaat op slot. De dieren moeten evenals hun producten als mest en melk, op het bedrijf blijven. Naarmate die sluiting langer duurt, wordt dat steeds lastiger wegens gebrek aan opslagruimte. Ook bij de laatste uitbraak loosden sommige veehouders daarom illegaal melk in sloten en riolen.
Het ministerie van Landbouw zal de resultaten gebruiken in de draaiboeken voor dierziektebestrijding, laat een woordvoerster van het departement weten. Ook bij de handhaving van de regels zullen inspecteurs scherper de lozingen proberen te verhinderen. De LNV-woordvoerster benadrukt dat het risico op verspreiding van het MKZ-virus via de lucht ,,veel groter'' is dan via de slootjes en riolen.
Het RIVM deed het onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.