Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

RIVM: klimaatbeleid ook goed voor gezondheid en veiligheid

29 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
Amsterdam luchtvervuiling SMOG

© SMOG in Amsterdam - Bron Pixabay

Het Nederlandse klimaatbeleid zal de komende jaren niet alleen onze bijdrage aan de opwarming van de aarde verlagen. Het heeft daarnaast ook allerlei positieve effecten op onze gezondheid en veiligheid, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in drie nieuwe rapporten over het onderwerp. De lucht die Nederlanders inademen wordt bijvoorbeeld steeds schoner en daardoor neemt de levensverwachting toe, zo is de aanname.

Minder longkanker

Omdat fossiele brandstoffen worden uitgefaseerd, zullen op de werkvloer ook minder gevallen van longkanker ontstaan. Het RIVM kijkt ook naar de langere termijn. Zo zullen veel minder mensen sterven aan koolmonoxidevergiftiging naarmate minder aardgas wordt gebruikt. Dat scheelt jaarlijks tientallen doden. Dankzij wereldwijd klimaatbeleid kan ook de kans op voor Nederland rampzalige zeespiegelstijgingen worden verkleind.

Minder geluidshinder

Geluidshinder van het verkeer zal eveneens almaar kleiner worden naarmate er meer elektrische auto's rondrijden. Elektromotoren zijn stiller dan verbrandingsmotoren. Aan de andere kant kunnen windturbines wel voor meer hinder bij omwonenden zorgen en veroorzaken verbrandingsinstallaties voor biomassa ook luchtverontreiniging. De overstap op hernieuwbare energie heeft dus ook een keerzijde. Het RIVM benadrukt dat het belangrijk is om de komende jaren "goed te blijven volgen welke effecten de nieuwe energiebronnen hebben".

Bron: ANP

Meer over:

gezondheid, rivm, klimaat

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 mei 2021 - 7:43

goed lezen.