Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

RIVM: kans op smog in zuidoost Nederland

22 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
SMOG luchtvervuiling grauwe gans

© Grauwe ganzen in de smog - Fotograaf LidideBoer

In Limburg, Noord-Brabant en de Achterhoek is donderdag kans op smog door ozon, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gezondheidsinstituut adviseert mensen die last hebben van de slechte luchtkwaliteit om zware lichamelijke inspanning te vermijden en om binnen te blijven.
Bij smog door ozon kunnen mensen en dieren last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel, meer luchtwegklachten zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Bij planten remt ozon de groei en beschadigt het de bladeren. Het ontstaat bij grote hoeveelheden vervuilende stoffen in de lucht.
In de loop van de dag draait de wind van zuid naar west. Daardoor is er in de rest van Nederland geen kans op smog door ozon. Met de komst van het koelere weer is vanaf vrijdag de kans op smog overal in Nederland voorbij. Het RIVM gaf maandag al aan dat er in het zuiden van Nederland kans op matige smog was door ozon.

Wat is smog?

Smog is luchtvervuiling die in een bepaalde periode opeens sterk toeneemt. Het woord smog is een samenvoeging van de Engelse woorden smoke en fog. De stoffen die invloed hebben op het ontstaan van smog zijn vooral ozon en fijnstof en in mindere mate stikstofdioxide en zwaveldioxide. Ozon is een kleurloos tot lichtblauw gas met een onaangename prikkelende geur.
Bron: ANP en Wikipedia

Meer over:

smog, ozon

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar