Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RIVM gaat hoofdluizen verzamelen

  •  
01-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
hoofdluis.jpg
De afgelopen twintig jaar is er in Nederland geen onderzoek meer gedaan naar hoofdluizen. Daarom deelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de komende week aan basisschoolleerlingen buisjes uit in de hoop dat ze die met een luis erin terugsturen. Het onderzoeksinstituut wil weten of het ongedierte resistent is geworden voor bestrijdingsmiddelen.
Luizen kunnen op verschillende manieren worden bestreden waaronder met insecticide. Het is niet bekend of de kruipers zich hieraan aanpassen, terwijl in het buitenland dit soort geluiden wel klinken. Het RIVM wil daarover duidelijkheid.
Het instituut haakt aan bij het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH). Die vereniging heeft woensdag uitgeroepen tot landelijke (anti)luizendag. Op de scholen die meedoen, worden alle kinderen gecontroleerd op parasieten en neten. Het doel is om Nederland in één keer hoofdluisvrij te maken. De leerlingen krijgen een informatiepakket met daarin onder meer het buisje en een speciale kam mee naar huis.
Het RIVM raadt ouders en leerkrachten aan met deze netenkam luizen te bestrijden, omdat dit de minst schadelijke maar wel effectieve manier is. ,,Het is alleen veel werk'', liet een woordvoerster weten. De haren moeten veertien dagen lang minimaal een kwartier lang worden gekamd. Bovendien moeten in alle gevallen onder meer het beddengoed, knuffels en jassen worden gewassen.
Volgens haar kunnen kinderen er niets aan doen dat ze luizen krijgen. Ze hebben geen voorkeur voor vies of schoon haar. Kinderen kunnen anderen makkelijk aansteken, omdat ze verkleedkleren delen, elkaars mutsen opzetten en de jassen dicht naast elkaar hangen.
Hoeveel jongens en meisjes hoofdluizen hebben, is onbekend. Ook dat is jaren geleden voor het laatst onderzocht. Toen bleek dat 250.000 kinderen kriebelende beestjes tussen de haren hadden. Het RIVM doet nu geen onderzoek naar het aantal mensen dat er last van heeft.
Bron: ANP 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor