Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RIVM en WUR maken 'weerbericht' voor teken

  •  
28-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TEEK_01.jpg
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wageningen Universiteit (WUR) lanceren woensdag tekenradar.nl, een internetpagina waarop een tiendaagse verwachting voor de tekenactiviteit te vinden is. Op de site is voor elke gemeente in Nederland te zien hoe hoog de tekenconcentratie is en hoe vaak in dat gebied de door teken overgebrachte ziekte van Lyme voorkomt.
Lyme
Het aantal gevallen van ziekte van Lyme neemt in Nederland sterk toe. Ziekte van Lyme is te bestrijden met antibiotica, maar wordt vaak niet opgemerkt. In dat geval kan de ziekte jarenlang sluimeren en uiteindelijk zelfs fataal aflopen. In de tekenvallen die de WUR sinds 2006 onderhoudt, zijn vorig jaar meer teken dan ooit gevangen.
Onderzoek
Op tekenradar.nl kunnen mensen die gebeten zijn zich melden voor een onderzoek van het RIVM. Zij moeten gedurende anderhalf jaar elke 3 maanden een vragenlijst invullen. Het RIVM wil te weten komen onder welke omstandigheden een tekenbeet tot ziekte van Lyme leidt, hoe ernstig die verloopt en wat de maatschappelijke gevolgen zijn. Ook mensen die ooit gebeten zijn en nu de kenmerkende 'rode ring' (erythema migrans) op hun huid hebben, kunnen meedoen.
Beet
Wie een teek van zijn lichaam plukt wordt gevraagd om die op te sturen voor onderzoek. ,,Heel eenvoudig door de teek met een plakbandje op een vel papier te plakken'', aldus bioloog Arnold van Vliet. Deze beesten worden onderzocht op het dragen van de ziekmakende bacterie. ,,Maar de uitslag duurt 8 maanden, dus wie zich ziek voelt na een beet moet naar de huisarts gaan.''
Opgelet!
Het tekenseizoen komt langzamerhand op gang en duurt tot eind september. Wie in de natuur is geweest moet zichzelf controleren op teken. Wie naar buiten gaat in een gebied met een hoge concentratie teken, doet er goed aan lange mouwen en gesloten broekspijpen te dragen.
Bron: ANP
Kijk voor meer informatie over de teek de uitzending van 27 maart: De teek en de oorlog tegen Lyme

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.