Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rivierrombout sluipt uit

14 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
K5II0484

© Fotograaf: Rob Buiter

De rivierrombout is een bijzondere soort libelle. Hij leeft twee tot drie jaar als larve in stromend water, om dan in juni of juli de oever op te kruipen en 'uit te sluipen'. Dan leeft de volwassenlibel hooguit een paar weken als vliegend insect, om vervolgens te paren, eitjes af te zetten in een rivier en te sterven.
De rivierrombout was lange tijd verdwenen uit ons land, door de beroerde waterkwaliteit. Inmiddels is het dier weer terug. Maar waar precies? Onderzoeker Douwe Schut is bijzonder geïnteresseerd in waarnemingen van lege larvenhuidjes. Volwassen libellen zie je bijna nooit van deze soort. De huidjes vind je vooral op de zandstrandjes langs de oevers van de grote rivieren. 

Waarnemingen doorgeven

Zie je ergens larvehuidjes van de rivierrombout - of met heel veel mazzel een (uitsluipende) libel - geef het dan door!
Hieronder zie je Douwe Schut een uitsluipende rivierrombout filmen. Het resultaat staat eronder!
Douwe Schut Rivierrombout

© Rob Buiter

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.