Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rivierkreeft in de stad

8 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
still m k 3
Tweelingbroers Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, maar zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe en studeerden beiden biologie.
In twaalf afleveringen laten de Rotterdamse tweelingbroers ons kennismaken met de natuur in Amsterdam. De Amerikaanse rivierkreeft heeft zich over Nederland verspreid en loopt nu ook door de straten van de hoofdstad.

Exotische kreeft

Sinds een aantal jaar leeft de Amerikaanse rivierkreeft in bijna alle wateren van Amsterdam. Naar schatting leven er ongeveer enkele honderdduizenden rivierkreeften in de stad. Met vochtig weer gaan jonge rivierkreeften op zoek naar een nieuw leefgebied. Je kunt ze dan over de straat zien lopen, bijvoorbeeld in de Watergraafsmeer. 
De opkomst van de Amerikaanse rivierkreeft heeft zijn weerslag op de Nederlandse natuur. De exoot heeft nog nauwelijks natuurlijke vijanden en hij vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel. Het groeiende aantal kreeften  vernielt oevers en eet sloten helemaal leeg. Een oplossing voor het probleem is nog niet direct in zicht.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.