Stop wat zaad van het Sint-janskruid in de linkerschoen van je man en hij zal je genegenheid tonen. Of hang een Sint-Janstros aan je deur en de bliksem gaat je huis voorbij. Allemaal rituelen rond de zonnewende, zo legt cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers uit.
“ De zonnewende is natuurlijk een metrologische iets, de gebeurtenis waarbij de zon, gezien vanaf de aarde, haar noordelijkste of zuidelijkste positie bereikt. De zon staat dan recht boven een van beide keerkringen: de Kreeftskeerkring in het noorden of de Steenbokskeerkring in het zuiden", aldus Rooijakkers.
Rituelen
Om de zonnewende zitten allerlei rituelen, feesten, agro liturgische gebruiken, zoals bijvoorbeeld dat je na de 24ste geen asperges meer moet steken. Maar in Nederland is het bekendste ritueel rond de midzomer het feest van Sint Jan de Doper, 24 juni, dan vieren we zijn geboortedag. En dat doen we met het st Janskruid. Een kruid dat in het verleden drie grote betekenissen had:
- Om het huis te beschermen - Geneeskrachtig - Liefde en genegenheid versterken in liefdesrelaties.
In sommige delen van ons land wordt het Sint-Jansfeest nog groots gevierd. Zo vlechten ze nog trossen in Zandoerle en Oerle”
Stonehenge
Wanneer de zon opkomt op 21 juni, de langste dag van het jaar, verzamelen zich normaliter duizenden mensen bij Stonehenge om de zonnewende te vieren. Het gaat hier om een ritueel dat hier al duizenden jaren wordt uitgevoerd. Alleen tijdens de zonnenwende namelijk komt de zon exact achter de zogenaamde Heel Stone op, een onmiskenbare steenkolos, die volgens sommige theorieën een prominente rol moeten hebben gespeeld als het vaste ijkpunt dat nodig was om Stonehenge te kunnen gebruiken als calendarium, observatorium voor zon, maan en sterren. Nieuwe opgravingen bij de beroemde site van Stonehenge tonen aan dat het bouwwerk in het verlengde van een natuurlijke zonnewende-as ligt.