Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Risico op natuurbrand door droogte en wind

  •  
02-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Bosbrand brand

© Bron: Pixabay

De brandweer in een groot deel van het land is ondanks de winterse omstandigheden extra alert op natuurbranden. Vooral in Zeeland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, het westelijk deel van Noord-Brabant en de Kop van Noord-Holland is het bijzonder droog in de natuur. Boven de Veluwe controleert de brandweer vanaf vrijdag vanuit vliegtuigjes op eventuele brandhaarden, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Droog, droger, droogst

Door de vrieskou en de harde wind wordt het steeds droger op de hei en in de bossen, aldus de brandweer. En het was al droog, omdat het al weken niet hard heeft geregend. Bovendien zijn de sapstromen van bomen en struiken in deze tijd van het jaar nog niet op gang gekomen, zodat het hout makkelijk vlam vat. Als er eenmaal ergens brand ontstaat, kan die zich door de wind snel uitbreiden.
In de gebieden met een hoog risico is het onder andere verboden om vuurkorven aan te steken. Ook buiten roken wordt afgeraden.
Bron: ANP

Meer over:

natuurbrand
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.