Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Maastrichtse Mosasauriërs

  •  
10-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
385 keer bekeken
  •  
In de Limburgse Mergelgrotten wordt in 1998 een enorme ontdekking gedaan. Paleontologen vinden dan de kop van een Mosasaurus, een reusachtige hagedis die hier zo’n 66 miljoen jaar leefde. Naast sauriërs worden in het mergel ook overblijfselen van schildpadden, haaien en zee-egels aangetroffen. Met paleontoloog Anne Schulp duiken we het fossiele verleden in.
De mosasauriër wordt ook wel de Maashagedis genoemd, ook al bestond de rivier 66 miljoen jaar geleden nog niet. Sterker nog, Zuid Limburg was zee. De 15 meter lange Mosasaurus ziet eruit als een kruising tussen een hagedis en een Tyrannosaurus Rex en voedde zich met vissen, soms zo groot als haaien, met zeevogels, andere zeereptielen en zelfs mosasauriërs.
Ook eerder dan in 1998 werden in Zuid Limburg fossielen van Mosasauriërs ontdekt. Zo werd de eerste Mosasaurus hoffmanni in 1766 in de Sint Pietersberg gevonden. Het beest kreeg zijn naam dankzij de arts en wetenschapper dr. Hoffmann, die dacht dat de fossielen toebehoorden aan een krokodillensoort. In het Teylers Museum in Haarlem zijn de restanten van de imposante eerste vondst te bezichtigen.
Anne Schulp is als paleontoloog verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Hij deed onderzoek naar dinosauriërs in Oman, Spanje en Bolivia, en is gepromoveerd op de evolutie van de mosasauriërs.
De Mosasaurus kop in te zien in het Natuurmuseum in Maastricht .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor