Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rioolwater beter gezuiverd

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
water-in-glass-1526862_01.jpg
Het water dat rioolwaterzuiveringsinstallaties lozen, is steeds minder vervuild, constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een woensdag verschenen onderzoek. Daardoor is het oppervlaktewater van steeds betere kwaliteit. 
Beter dan 1990
Vergeleken met 1990 zitten er nu aanzienlijk minder fosfor, stikstof of zware metalen in het gezuiverde restwater. Onder de zware metalen is de daling van koper het grootst. Daarvan bevat het water van de rioolwaterzuiveringsinstallaties nu bijna 80 procent minder vergeleken met 1990. Daarnaast zit er 65 procent minder stikstof- en fosforverbindingen in, en de helft minder zink. Tot ongeveer 1970 kwam het meeste rioolwater van huishoudens nog ongezuiverd in het oppervlaktewater terecht, met een slechte waterkwaliteit als gevolg. 
Geavanceerde zuivering
Rioolwaterzuiveringsinstallaties hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de vermindering van watervervuiling. De zuiveringsinstallaties gebruiken geavanceerde biologische en chemische technieken om het rioolwater te zuiveren. Organische (biologisch afbreekbare) vervuiling wordt hiermee bijna volledig verwijderd. Nederland telt 337 rioolwaterzuiveringsinstallaties, die samen ruim 1,8 miljard kubieke meter rioolwater per jaar zuiveren. Per dag komt dat overeen met de inhoud van bijna 2000 olympische zwembaden.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.