Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rioolvervuiling stranden moet halveren

  •  
10-05-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_108610.jpg
De rioolvervuiling van stranden langs meren en zeeën in de Europese Unie moet met de helft omlaag tegen 2011. Dat dient er toe te leiden dat hooguit 8 procent van alle badgasten in de EU nog huiduitslag of een ziekte oploopt na een zwempartij, zo wil het Europees Parlement.
Het voltallige parlement stemde dinsdag in Straatsburg in met voorstellen van VVD-europarlementariër Maaten om het aantal soorten vervuiling dat gemeenten nu nog meten fors te laten dalen. ,,In principe hoeven nog maar controles op twee soorten bacteriën plaats te vinden om te komen tot een goede en betrouwbare beoordeling van de kwaliteit van zwemwater'', stelde Maaten dinsdag na afloop van een stemming in het EP.
Nu vinden metingen plaats voor negentien soorten bacteriën, maar zijn de normen die worden gesteld aan vervuiling wel veel minder streng. In de praktijk betekent dit dat maximaal 12 procent van alle badgasten ziekteverschijnselen mag vertonen.
Het parlement volgde Maaten in zijn stelling dat dit hooguit 5 procent zou moeten zijn. De EU-lidstaten willen echter niet verder gaan dan een limiet van 11 procent. Maaten rekent er nu op dat er een compromis uit de bus zal komen met 8 procent als norm.
Vooral noordelijker gelegen EU-lidstaten als Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen willen geen al te scherpe norm stellen, om hoge investeringen in rioolzuiveringsinstallaties te voorkomen. Zuidelijke landen hebben daar minder problemen mee, omdat zij meer zonneschijn hebben. Zonlicht breekt vervuiling door bacteriën in zowel zout als zoet water sneller af.
Om vakantiegangers beter te informeren, moeten er ook regelmatiger controles komen, vooral van stranden waar veel vervuiling is aangetroffen. Vervolgens dient er via internet en vlaggen of borden langs stranden informatie te worden verstrekt aan badgasten over de kwaliteit van het zwemwater. Europees milieucommissaris Dimas krijgt de taak om daarvoor een systeem uit te werken.
De voorstellen van Maaten vervangen een bestaand controlesysteem, dat nog uit de jaren zeventig dateert. Dat maakt nog gebruik van blauwe vlaggen voor stranden die een jaar daarvoor als veilig zijn aangemerkt. Maaten: ,,Dat werkt natuurlijk niet goed. Mensen willen weten of het strand waar zij willen zwemmen vorige week nog in orde was. Door één en hetzelfde informatiesysteem in de hele Europese Unie met strengere en regelmatiger controles komt die duidelijkheid er.''
De ANWB, die is betrokken bij de toewijzing van blauwe vlaggen, zegt in een reactie dat het huidige beoordelingssysteem niet alleen de kwaliteit van zwemwater, maar ook van stranden in zijn geheel aangeeft. ,,Bovendien is een blauwe vlag een teken dat het water van een kwaliteit is die ver boven de Europese normen uitsteekt'', aldus een ANWB-woordvoerder. De toeristenorganisatie streeft op termijn ook naar een systeem waarbij op basis van voorspellingen de waterkwaliteit wordt aangegeven.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor