Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ringslangen met een wattenstaafje

  •  
01-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
Het gaat steeds beter met de ringslang. Maar inteelt ligt op de loer. Daarom wordt nu hun DNA in kaart gebracht. Met behulp van een wattenstaafje.
De ringslang is een van de drie slangensoorten die ons land kent; de gladde slang en de giftige adder zijn de andere twee. Het gaat goed met de Nederlandse ringslang. Maar of het ook in de toekomst goed blijft gaan is de vraag. Sommige slangenpopulaties liggen erg geïsoleerd en daarmee is de kans op inteelt groot.
Masterstudent Elze Groenhout van de Universiteit van Amsterdam werkt aan een groot onderzoek om de ringslang in Nederland genetisch in kaart te brengen. Doel is te weten te komen in hoeverre de slangenpopulaties met elkaar in contact zijn en waar door paring uitwisseling van DNA plaatsvindt.
Gewapend met wattenstaafjes hebben vrijwilligers door het hele land wangslijm afgenomen van ringslangen. Groenhout is nu bezig om het onderzoek af te ronden. In Vroege Vogels tv de eerste resultaten.
Kijk hier naar een eerdere reportage van Vroege Vogels over broeihopen voor ringslangen.
Foto ringslang: ekster. Bekijk meer foto's van deze fotograaf in de Vroege Vogels Fotogalerij
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.