Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ringslangeieren opgraven populair

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ringslang_16.jpg
Afgelopen week zijn onder grote belangstelling van vrijwilligers, professionals en de pers de broeihopen in Amsterdam-Noord onderzocht op de aanwezigheid van eidoppen van de ringslang. Met deze jaarlijks terugkerende activiteit wordt op veel plaatsen het reptielenseizoen afgesloten. Die trekken zich rond deze tijd terug in hun overwinteringsverblijf, waaruit zij pas komend voorjaar weer tevoorschijn komen.
Eenvoudige maatregel, groot effect
Het aanleggen van een broeihoop is een eenvoudige maar zeer effectieve beschermingsmaatregel voor de ringslang. Zo’n broeihoop wordt door de ringslang gebruikt om haar eieren in af te zetten, al naar gelang de grootte van de moeder worden er halverwege juni maximaal veertig eieren per ringslangmoeder afgezet. De hoge temperatuur in de broeihoop (idealiter dertig graden Celsius) zorgt ervoor dat halverwege augustus de juveniele ringslangetjes uit hun ei kruipen. De jonkies zijn bij geboorte tussen de 15 en 20 centimeter lang en zijn door hun opvallende gele ring al goed als zodanig herkenbaar.
Lees meer op natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.