Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ringslang lijkt dood

  •  
19-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
563 keer bekeken
  •  
ringslang_22.jpg

© Fotograaf: Michel Kapelle

De ringslang ( Natrix natrix ) heeft veel vijanden zoals egels, reigers en buizerds. Als het te laat is om te vluchten, heeft de ringslang nog een extra troef achter de hand: Hij houdt zich schijndood. Hierdoor lijkt hij namelijk een stuk minder smakelijk.
Bloed
De ringslang heeft een arsenaal aan trucjes om de schijndood zo echt mogelijk te laten lijken. Hij rolt zich op de rug en toont zijn kwetsbare grijswitte of gelige buik, iets wat levende slangen normaal nooit zouden doen.
Het lichaam verslapt en de pupillen draaien naar beneden. Ook spert hij zijn bek open en steekt de tong naar buiten. Uit de bek kan zelfs een beetje bloed komen! De ringslang blijft op deze manier soms wel een half uur roerloos liggen.
Oppakken
Als je een ringslang oppakt, kan deze ook een stinkende stinkende vloeistof afgescheiden die doet denken aan verregaande verrotting. Ook dit is een truc om roofdieren te laten geloven dat de slang al enige tijd dood is.
Bron: 'Herkenning amfibieën en reptielen' en wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.