Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijnwoude verwijdert 'lastige' muskuseend

  •  
02-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
841 keer bekeken
  •  
muskuseend.jpg
De muskuseend heeft vele bijnamen, zoals waggelende rat, stinkeend of kamakazi-eend, waaruit blijkt dat het dier niet populair is. De vogel deinst niet terug voor drukte, laat een spoor van poep na en is een bron van ergenis voor mensen. Door deze overlast en vervuiling besloot het college van B en W van Rijnwoude dat de muskuseend weg moest. Tientallen vogels zijn recent gevangen en verdeeld onder hobbyisten op verschillende plekken.
Wethouder De Best kijkt tevreden terug op dit besluit. De vogel hoort volgens hem niet thuis in de woonwijken. De vogels worden op diervriendelijke wijze gevangen en losgelaten op een geschiktere plek, bijvoorbeeld De Bruggen in Zwammerdam.
Marieke Dijksman van de Vogelbescherming Nederland: "Het is geen probleem de muskuseenden te vangen en bijvoorbeeld onder te brengen bij een kinderboerderij. Maar wij zijn tegen andere vormen van ingrijpen." De muskuseend is gewend aan mensen en dus een tamme vogel. Ook andere vogels, zoals bijvoorbeeld ganzen, kunnen erg gewend raken aan mensen. Een druk kruispunt doet ze dus niet zoveel en daarmee kunnen dergelijke vogels overlast veroorzaken.
Omdat de muskuseend in opmars is in Nederland, nemen de overlastgevende situaties toe. In 2002 waren er ongeveer vijftien tot dertig broedpaartjes bekend bij de Vogelbescherming. Inmiddels vinden we de muskuseend in ieder dorp of stad.
De muskuseend is herkenbaar aan zijn wratten rond de ogen.
Muskuseenden zijn zeer vruchtbaar en kunnen zich dus snel voortplanten. Een paar kan rond de dertig eieren per nest leggen. In totaal legt een vrouwtje rond de 190 eieren.
Bron: AD.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.