Vroege Vogels

Rijkswaterstaat: niet zwemmen bij rivierstrandjes

  •  
11-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123102.jpg
Zwemmen in de rivieren is gevaarlijk en niet goed voor de gezondheid. Nu steeds meer mensen de strandjes langs de oevers van de rivieren ontdekken als aangename recreatieplekken, waarschuwt Rijkswaterstaat hen maandag nog eens nadrukkelijk niet te gaan zwemmen in de Rijn, Waal, IJssel, Maas en Linge.
De populariteit van rivierstrandjes is de laatste jaren sterk gegroeid. Zelfs in tijdschriften en op televisie verschijnen reportages over de rustige stranden aan de rand van uiterwaardengebieden. ,,Het is heel verleidelijk om op mooie warme dagen tijdens een verblijf langs de rivier verkoeling te zoeken in het rivierwater, maar dat is niet zonder gevaar'', waarschuwen Rijkswaterstaat en de provincie Gelderland, die zich zorgen maken over de media-aandacht voor de strandjes.
Volgens Rijkswaterstaat kennen veel mensen het gevaar van zwemmen in de rivieren niet. Zwemmers onderschatten de sterke stroming en de draaikolken, die juist vaak tussen de kribben voorkomen. De scheepvaart veroorzaakt nog eens extra zuiging, waarbij mensen onder de kiel van het schip getrokken kunnen worden. Bovendien kunnen schippers zwemmers nauwelijks zien. Ook is het rivierwater even buiten de oever koud, waardoor zwemmers kramp kunnen krijgen. Elk jaar verdrinken mensen in de rivieren, aldus de dienst.
Daarnaast is het rivierwater de laatste jaren wel schoner geworden, maar nog steeds niet goed voor de gezondheid. Op allerlei plaatsen komt ongezuiverd rioolwater met bacterieën en virussen in het water terecht. Het rivierwater is bovendien troebel, zodat niet te zien is of er scherpe obstakels op de bodem liggen. Rijkswaterstaat raadt recreanten dringend aan alleen te zwemmen in dode rivierarmen en plassen in de uiterwaarden. Geschikt zwemwater wordt aangeduid met een blauw bord met witte letters.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.