Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijkswaterstaat: Maas bereikt zondag hoogste punt door regenval

  •  
13-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
265 keer bekeken
  •  
Zonsopkomst bij de Maas in Cuijk

Zonsopkomst bij de Maas in Cuijk

© Nelly van Leur (21-03-2022)

De afvoer van de Maas bij Sint Pieter (onder Maastricht) bereikt naar verwachting op zondag het hoogste punt. Dan voert de regenrivier zo'n 1400 kubieke meter water per seconde af. Volgens Rijkswaterstaat zal het waterpeil vanaf dinsdag weer zakken. De dienst voorziet geen grote hoogwaterproblemen, maar de Maas zal op een aantal plekken wel buiten de oevers treden.

Ondergelopen uiterwaarden

Vanaf zaterdag zullen ook de uiterwaarden van Rijn, Waal en IJssel gaan onderlopen meldt Rijkswaterstaat. Natuurbeheerders, boeren en gemeenten zijn eerder deze week al gewaarschuwd dat ze vee en losse spullen langs de rivieren moeten weghalen. Ook laaggelegen kades zoals de Waalkade in Nijmegen worden vanaf vrijdag afgesloten vanwege hoogwater.

Wanneer hoogwater?

Rijkswaterstaat kan op dit moment nog niet zeggen wanneer de hoogste stand van de Rijn bij Lobith wordt bereikt. Dat zal ergens volgende week zijn, maar is afhankelijk van hoeveel regen er werkelijk valt in het stroomgebied van de rivier vanaf Zwitserland. Naar verwachting komt de Rijn niet boven de 15 meter boven NAP bij Lobith. Pas vanaf dat moment spreekt de waterbeheerder van hoogwater. De binnenvaart wordt volgende week wel gewaarschuwd voor bijvoorbeeld lagere doorvaarthoogtes onder bruggen door de verhoogde waterstand op de Waal, de belangrijkste scheepvaartroute van Nederland.

Pompen

Verschillende waterschappen zetten sinds donderdag extra pompen en gemalen in om de grote hoeveelheid neerslag weg te malen uit polders. Sommige dijkwegen zijn afgesloten vanwege wateroverlast of om plaats te maken voor een pomp.

Bron: ANP

Meer over:

rijn, regen, hoogwater, maas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.