Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijkswaterstaat laat dode walvis vergaan op Rottumerplaat

  •  
01-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
Dwergvinvis - publiek domein

© Dwergvinvis. Bron: Ronile

 Een dode dwergvinvis van bijna 5 meter lang blijft gewoon liggen op Rottumerplaat in de Waddenzee. Wetenschappers, natuur- en waterbeheerders gaan bestuderen wat er in de natuur gebeurt als zo'n groot kadaver op natuurlijke wijze vergaat.

De dode walvis spoelde vorige week woensdagavond aan. Musea of onderzoeksinstellingen hadden geen belangstelling voor het dode dier, aldus Rijkswaterstaat. Gewoonlijk wordt het kadaver dan met een vrachtwagen naar een destructiebedrijf gebracht. Maar omdat Rottumerplaat onbewoond is, en ook verboden gebied voor bezoekers, ontstond een "unieke kans" om het dode dier te laten vergaan. Rijkswaterstaat heeft samen met het ministerie van Natuur en Staatsbosbeheer besloten om dat experiment te starten.

Ontploffing

De dwergvinvis is met een schip iets verder in de duinen van Rottumerplaat getrokken, zodat er geen gevaar voor de scheepvaart kan ontstaan. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben camera's geplaatst om de ontbinding te kunnen volgen. Ze willen onder meer weten welke andere dieren zich voeden met het walvisvlees en wat er gebeurt met de vegetatie en de bodemkwaliteit op het Waddeneiland. De wetenschappers letten ook op stankoverlast en een mogelijke ontploffing van het walvissenlijk.

Rijkswaterstaat denkt over een jaar de eerste resultaten te hebben.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.