NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Rijkswaterstaat gebruikte weer minder strooizout

19 feb 2020
  •  
leestijd 1 minuten
strooien_strooizout_pixabay
De winter is nog niet voorbij, maar het lijkt erop dat er opnieuw minder strooizout is gebruikt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Tot nu toe is er bijna 12 miljoen kilo zout gestrooid, meldt Rijkswaterstaat.

Nieuw record

Als de teller deze winterse periode onder de 14 miljoen kilo strooizout blijft, is dat een laagterecord in de afgelopen 25 jaar. Rijkswaterstaat durft nog niet te zeggen of dat record ook echt zal worden gehaald. "De winterse periodes worden korter, maar heftiger." Ook wijst de dienst erop dat de strooiwagens voorgaande jaren nog geregeld werden ingezet in maart en vorig jaar zelfs nog op 13 april.

Andere jaren

In de winter van 2018-2019 werd er iets meer dan 56 miljoen kilo strooizout gebruikt. Iets meer dan 17 miljoen kilo daarvan werd uitgestrooid in de week van 20 tot 27 januari om overlast door sneeuwval te bestrijden. Die 56 miljoen kilo zout was ook al een stuk minder dan het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilo per jaar. De winter van 2017-2018 werd 90 miljoen kilo zout verbruikt en de winter daarvoor was dat ruim 75 miljoen kilo. In de winter van 2009 -2010 werd er 191 miljoen kilo strooizout gebruikt. Die winter was volgens het KNMI toen sneeuwrijk en de koudste in veertien jaar.

Het zogeheten gladheidsseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In die periode zijn er gemiddeld ongeveer vijftig strooiacties.

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.