Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer extra alert op natuurbranden

  •  
26-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
IMG_6378

Natuurbrand Meinweg

© Rob Buiter

Met de droogte van de afgelopen weken zijn organisaties zoals Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer "extra alert" op natuurbranden, zeggen ze na een belronde van ANP. Op Natuurbrandrisico.nl, van Brandweer Nederland, valt te lezen dat in bijna heel Nederland de hoogste fase geldt. Dat betekent dat het al langere tijd droog is geweest en het risico op een brand in de natuur groot is.

Alert

Rijkswaterstaat is met de droogte "uiteraard nog meer alert op de situatie langs de weg", aldus een woordvoerster. "We signaleren bermbranden via onze verkeerscamera’s boven snelwegen en onze weginspecteurs kunnen ze ook onderweg signaleren. Ook kunnen automobilisten ze opmerken en ons of de brandweer bellen." Hoeveel bermbranden er de afgelopen tijd geweest zijn, kon de dienst niet zeggen omdat brandende auto's op een vluchtstrook ook meegenomen worden in de cijfers.

Volgens natuurorganisatie Staatsbosbeheer is fase twee "niet ongebruikelijk voor de tijd van het jaar", onder meer vanwege de droogte en de wind. Daarom roept Staatsbosbeheer andermaal het publiek op om te blijven opletten: "Gebruik je gezonde verstand. Normaal gesproken ga je al niet barbecueën in de natuur, nu is dat helemaal dom om te doen. En zie je een beginnend brandje, schakel de hulpdiensten in."

Hele jaar

Staatsbosbeheer benadrukt zich het hele jaar bezig te houden met het voorkomen van natuurbranden. Zo worden droge gebieden nat gehouden door het grondwaterpeil te verhogen en worden in naaldbossen loofbomen neergezet, die minder brandbaar zijn. Staatsbosbeheer is "extra alert" in de eigen gebieden, waar het met andere terreinbeheerders patrouilleert.

Ook worden zogeheten stoplijnen gemaakt, om te voorkomen dat vuur over kan slaan naar een ander gebied. De beheerder heeft ook bluswaterputten bij laten slaan. "Zodat de brandweer sneller toegang tot grondwater heeft." Staatsbosbeheer houdt gebieden niet preventief nat. "Dat is onbegonnen werk."

Droog jaar

Het aantal natuurbranden in Nederland schommelt de laatste jaren, becijferde Brandweer Nederland. In 2018 waren er veel, 949, het jaar erna weer minder. In 2020 steeg het aantal, maar in 2021 daalde het naar 212 natuurbranden. Dit jaar waren er tot half juli 352 natuurbranden. "Dat komt omdat het weer droger is dit jaar. En door de toenemende droogte neemt de kans op onbeheersbare branden toe", zegt een woordvoerster. Met fase twee zorgt de brandweer ervoor dat ze sneller kan opschalen en meer auto's kan sturen naar een brand die zich snel kan uitbreiden, zegt ze.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.