Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijksuniversiteit Groningen duurzaamste universiteit van Nederland

  •  
17-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
RUG.jpeg
De Rijksuniversiteit Groningen staat wereldwijd op een eervolle plaats 53 van UI Greenmetric Ranking of World Universities 2012. Van de vijf Nederlandse universiteiten die dit jaar aan de ranking meededen, scoort de RUG het beste.
Criteria
In de UI Greenmetric ranking worden universiteiten vergeleken op ‘duurzaamheid op de campus’ en ‘milieuvriendelijk management’. De ranking wordt opgesteld door Universitas Indonesia (UI) met als doel om op het gebied van duurzaamheid een verandering in de samenleving te bewerkstelligen. ‘A benefit to us all is the prospect of change. We believe the universities are the nexus for bringing about real change in society,’ zegt de Indonesische rector Gumilar Rusliwa Somantri.
Meer universiteiten
In Nederland deden naast Groningen de universiteiten van Eindhoven, Twente, Amsterdam (UvA) en Rotterdam mee. In de ranking kunnen universiteiten scoren op ‘Setting and Infrastructure’, ‘Energy and Climate Change’, ‘Waste’, ‘Water’, ‘Transportation’ en ‘Education’.
 
Afval scheiden
Groningen scoort vooral goed in de categorie ‘Waste’ en ‘Transportation’. Volgens milieucoördinator Dick Jager komt dit omdat de Rijksuniversiteit Groningen afval scheidt in niet minder dan 28 verschillende stromen en het bovendien ophaalt met een elektrische afvalauto. Wat het transport betreft heeft Groningen volgens Jager het geluk dat het een fietsstad is. Ook het vervoersplan dat de universiteit al in 2000 opstelde, heeft veel bijgedragen.
Verbetering
In de andere categorieën is er ruimte voor verbetering, maar bij ‘energie’ en ‘water’ werkt de Groningse universiteit daar met succes aan, zegt Jager enthousiast. ‘Sinds 1996 is de universiteit erin geslaagd om 33 procent te besparen op energie en 60 procent op water. Technische maatregelen waren daarbij het belangrijkste instrument.’
 
Bron:  Rijksuniversiteit Groningen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.