Rijke natuur in Klimaatbuffer
• 16-12-2013
• leestijd 2 minuten
ARK Natuurontwikkeling werkt in Barendrecht en Albrandswaard aan de ontwikkeling van Klimaatbuffer IJsselmonde. Langs het riviertje de Koedood ligt nu een begraasd natuurgebied en de Zuidpolder is aangepast voor een flexibel waterpeil. Vrijwilliger Niels Godijn beschrijft de verrassend rijke resultaten van een natuurgebied onder de rook van een van de meest dichtbevolkte regio's van Nederland.
"Maandelijks worden vogels geteld in drie gebieden op IJsselmonde: in de Zuidpolder van Barendrecht, in Polder het Buijtenland van Rhoon en in de Koedoodzone in Rhoon. Op de ochtend van 10 december was de Koedoodzone aan de beurt. Het zuidelijk deel van dit gebied is extensief begraasd met struweel en bomen. In het noordelijk deel zijn eilandjes aangelegd met natuurlijke oevers die grenzen aan een groot braakliggend terrein. Dankzij deze verscheidenheid aan biotopen is de diversiteit aan soorten hoog. En dat geldt niet alleen voor vogels, maar ook voor vlinders, libellen, planten, enzovoort.
De weersomstandigheden op 10 december zijn perfect: zonnig en weinig wind. Alleen de rijp op het gras verraadt dat het koud is. Via het klaphek aan de zuidkant betreden we het gebied met struweel waar het vol staat met bessenstruiken. Hier zijn vaak lijsters aanwezig zoals koperwiek en kramsvogel. Nu zitten er een handvol merels, een koolmees en een grote bonte specht. Langs de begraasde oever van de Koedood is de vegetatie kort, maar aan de overzijde van het water staat een brede rietkraag. Veel vogels maken hier dankbaar gebruik van als schuilplaats en komend voorjaar kunnen de rietvogels hier hun territorium opeisen. Uit deze rietkraag komt de roep van een waterral. Deze vogel heeft een teruggetrokken leefwijze en is lastig te zien. Dit is de eerste waarneming van deze soort in dit gebied."