Vroege Vogels

Rijk biedt kokkelsector ruim 70 miljoen

  •  
14-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_143918.jpg
De kokkelvisserij krijgt van het Rijk 70,6 miljoen euro, omdat ze niet meer op de Waddenzee mag vissen. Dat bedrag is bedoeld als nadeelcompensatie voor de sector als geheel (63 miljoen), voor het sociaal plan (6 miljoen) en voor de kleine bedrijven (1,6 miljoen).
Minister Veerman van Landbouw, die dit kabinetsbesluit vrijdag bekendmaakte, spreekt van een ,,redelijke'' vergoeding. De compensatie valt lager uit dan de 94,5 miljoen euro die de commissie-Maljers hiervoor adviseerde.
Het Rijk komt in zijn berekeningen wat lager uit. Ten eerste is de commissie ervanuit gegaan dat de sector door het visverbod, dat dit jaar inging, een oogst van 4 ton kokkelvlees misloopt. Volgens Veerman zouden zonder vangstverbod vergunningen voor maximaal 3 ton zijn afgegeven. Ook heeft hij een ondernemersrisico van 20 procent mee laten tellen in de berekening.
De kokkelsector moet het voorstel nog accepteren. Voorzitter Braks van de Producentenorganisatie Kokkelvisserij kan nog niet zeggen of dat zal gebeuren. ,,Het gaat nog steeds om een behoorlijk bedrag, maar er zijn wel substantiële kortingen. Ik denk dat het fors tegen gaat vallen'', reageerde hij vrijdag.
De sector kan besluiten de compensatie van het Rijk af te wijzen om bij de rechter een betere vergoeding te bepleiten. Kiezen de vissers die weg, dan is de voorgestelde nadeelcompensatie sowieso ,,van tafel'', aldus Veerman. Braks maakt zich er sterk voor dat niet enkele individuen het voorstel voor de hele sector zullen torpederen. ,,Ik zal proberen de sector tot een unaniem oordeel te laten komen.''
De Tweede Kamer en de Europees Commissie moeten het plan nog goedkeuren. De minister hoopt dat de Brusselse goedkeuring er ,,voor het eind van dit jaar'' is. Het Rijk betaalt de vergoeding uit het Waddenfonds, omdat het volgens Veerman gaat om een ,,investering ten behoeve van de natuur''.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.