Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rietzanger geeft prachtig concert

  •    •  
24-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2110 keer bekeken
  •  

Zoals zijn naam doet vermoeden, is de rietzanger vaak te vinden midden in het riet of andere oevervegetaties. Toch zitten ze ook soms in andere begroeiing. Natuurfilmer Angela Jung kon de zang van dit exemplaar prachtig vastleggen! "Deze rietzanger zat heel dichtbij en zong samen met andere rietzangers het hoogste lied."

De zang van de rietzanger is wild met af en toe een imitatie van andere vogels. Toch is hij altijd te herkennen aan het krassende karakter van het geluid. Vaak wordt de vogel verward met de zang van de kleine karekiet. Maar waar de kleine karekiet heel staccato blijft zingen, in een vast ritme, is de rietzanger meer een jazzy drummertje.

Rietzangers zingen onvermoeibaar door

De rietzanger heeft een ontzettend uithoudingsvermogen. Voornamelijk begin mei, zingen ze vrijwel de hele dag onvermoeibaar door. De rest van de maand, wanneer de vogels druk zijn met broeden, verstomt de zang, om vervolgens in juni weer even op te leven. Vogelzangexpert Henk Meeuwsen, bij ons wekelijks te horen in de Vogelzangcursus, heeft ooit een rietzanger op de band gezet die maar liefst vier uur aan één stuk doorzong.

Wil je meer leren over vogelzang? Beluister de fragmenten van de Vroege Vogels Vogelzangcursus met onder andere de kneu, geelgors, nachtegaal, goudhaan en veel meer!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.